Hoppa till innehåll

Elon Musk och Twitter – en sammanfattning av läget

Twitter över hela världen

Under det senaste kvartalet har sagan om Elon Musk och Twitter varit rubriksmaterial i media världen över. Att världens rikaste man skulle köpa upp sin favoritplattform var och är stora nyheter och börsnoterade Twitters aktie sköt i höjden värdemässigt. Enligt avtal skulle affären ha avslutats inom 11 dagar, men Musk började ifrågasätta den information han fått om företaget. Detta har skadat företaget medialt och nu väntar månader av förhandlingar som ingen vet om de kommer nå ett lyckligt slut.

Sagan om Elon Musk och Twitter

Sagan om Elon Musk och Twitter började vid ett helt annat tillfälle och är kopplat till ett annat av Elon Musk företag nämligen Tesla. Vid uppbyggnaden av Tesla har Musk använt Twitter som den primära kanalen att vara i kontakt med sin marknad och sina kunder. Hans egna legendariska konto har tweetat över 17 tusen gånger och han har över 87 miljoner följare. Han har flertalet gånger uttryck hur mycket han uppskattar plattformen och det är vida känt att idéer för Tesla kommit till honom denna väg och sedan blivit implementerade.

Fördelar och nackdelar med en försenad rättegång

I början av året tillkännagav han själv att han köpt 9,1 % av aktierna till företaget. I april gicks det ut i medierna om uppköpet av hela företaget och aktievärdet sköt i höjden. Då transaktionen inte fullföljdes har Twitter valt att stämma Musk och rättegången är satts till september detta år, men Nu vill Elon Musk skjuta upp rättegången ytterligare och ny tid skulle i så fall vara februari 2023. Twitter har ett eget intresse att få detta avslutat så snart som möjligt, då aktien sjunkit rejält sedan dispyten uppdagades. Musk å andra sidan kan bara tjäna på ju längre dispyten pågår, då det ger hans legala team ytterligare tid att hitta vad de anser vara undanhållen information.

Vad affären nu handlar om

Hela cirkusen kring Elon Musk och Twitter har väckt många frågor världen över och inte bara hos amerikanska rättsmyndigheter. Dessa frågor inkluderar allt från vad rika människor gör med sina pengar till vad innebär det för yttrandefriheten om någon enväldigt tar över media plattformar och eventuellt även tar dem av den öppna marknaden.

Olaga handel eller inte?

Precis som i Sverige är handel med aktier legalt styrt. Information som kan påverka marknaden får inte släppas ut felaktigt eller i förtid för att påverka aktiepriserna. Just nu undersöker de finansiella myndigheterna i USA om det är vad som skedde i samband med initierandet till denna transaktion. Tweetade Musk om hans intentioner och det var vad som drev upp aktiens pris, eller var det redan officiella fakta? Detta är nu vad som utreds då de som som hade eller köpte Twitter-aktier den dagen såg en 60 % vinst inom bara ett par dagar.

Elon Musk och Twitter och yttrandefriheten

Musk ifrågasätter nu plattformens antal genuina användare och hur företagets bot-drivna konton skapar felaktiga siffror, vilket i sin tur skapar fejksiffror som ligger till grund för annonsförsäljning. Samtidigt ifrågasätter stora delar av världens journalistkår vad det innebär om media ägs av bara en ägare. Onekligen är detta inte det sista i denna debatt, men kanske var det en konflikt av denna magnitud som behövdes för att alla skulle stanna upp och tänka över vad yttrandefrihet innebär i dagens virtuella verklighet?