Hoppa till innehåll

Neuralink och Parkinsons

En tecknad hjärna

Det har varit mycket skriverier om Neuralink den senaste tiden. Programmet är skapat av Elon Musk som också ligger bakom den välkända elbilen Tesla. Enkelt förklarat är det ett slags implantat som kommunicerar med en persons hjärna. Den läser av signaler och försöker lösa problem som uppstår. Nu försöker man se om det kan bli positiva resultat av att länka Neuralink och Parkinsons. Kan implantatet hjälpa de med sjukdomen?

Neuralink och Parkinsons – vad säger experterna

Parkinsons sjukdom är en slags nervsjukdom som gör att hjärnan får allt svårare att kontrollera signalerna som styr din kropp. De flesta får sjukdomen efter 55 års ålder och det finns idag inget botemedel. Det finns bara behandlingar och läkemedel som kan mildra symtomen. Förhoppningen är alltså att Neuralink ska kunna lindra symtomen men många neurologer är skeptiska. De säger att implantatet inte på långa vägar är så utvecklat som skaparen Musk vill att det ska vara. Det är alltså lång väg kvar.

Stora förhoppningar på Neuralink

Även om forskare idag är väldigt skeptiska är det många som tror att Neuralink kommer bli framgångsrikt i framtiden. Det syns bland annat på Neuralink aktie som stiger i värde. Forskare säger dock att vi fortfarande är i begynnelsestadiet och att vi måste samla på oss mycket mer information innan vi kan se sambandet med hjärnsjukdomar som Parkinsons. Det kommer förmodligen inte att bli av med sjukdomen helt men i alla fall lindra besvären. Den berömda skådespelaren Michael J Fox är en av många som har drabbats av sjukdomen och har en egen stiftelse uppkallad efter sig. Musk vill inte bara kunna hjälpa dem med Parkinsons utan också dem med andra hjärnsjukdomar. Det är i alla fall målet med implantatet.

Den etiska aspekten

Om det visar sig kunna gå att kombinera Neuralink och Parkinsons återstår fortfarande en annan aspekt och det är den etiska. Är det verkligen moraliskt hållbart att plantera in ett chip i en människas hjärna? Det är förmodligen en fråga som kommer debatteras friskt i framtiden.

En lösning för alla?

En annan aspekt som många forskare pratar om i nuläget är den ekonomiska. Låt oss säga att detta är en lösning som faktiskt fungerar. Kommer den då ytterligare att öka klyftorna mellan rika och fattiga och vara något som endast de välbärgade har råd med? Ska det likställas med en bröstförstoring, näsoperation eller liknande ingrepp? Vem ska vara berättigad för en sådan behandling? Det är alltså många frågor som fortfarande står obesvarade i det här stadiet. Just nu är fortfarande det stora fokuset att utveckla programmet för att se om det kan hjälpa människor.

Neuralink och Parkinsons – en framtidssaga

Neuralink är inte det första program som arbetar för att förbättra situationen för människor som lider av hjärnsjukdomar. Redan idag finns det produkter som har liknande funktioner. Elon Musk hoppas dock att Neuralink kommer bli en bättre och mer framgångsrik variant av dessa produkter. Om det kommer fungera eller inte är det ingen som vet ännu. Vi kan bara följa med i utvecklingen och se vad som händer.