Hoppa till innehåll

Neuralink

De senaste nyheterna om Elon Musks företag

Neuralink gränssnitt

Vad är Neuralink?

Neuralink är ett företag som grundades av Elon Musk 2016 och som har ett fokus på implanterbara människa-dator-gränssnitt, så kallade human-computer interfaces. Företaget har bland annat utvecklat ett chip som testats på grisar. Det har länge varit tyst om projektet och det är Elon Musks hemligaste företag, men nu börjar det talas mer om dem. Här kommer vi ge dig all information och alla de senaste nyheterna om företaget och vad de arbetar med. Vi diskuterar saker så som säkerhet och även den etiska aspekten av deras arbete.

En Neuralink presentation

I augusti 2020 höll Elon Musk en presentation om företagets arbete inom neuroteknik. Neuralinks verksamhet sker inom området för neuroteknik och det är som sagt ännu inte helt klart vad de arbetar med. Elon Musk försöker nu rekrytera forskare som är ledande inom området för att på så sätt kunna ta forskningen vidare. Här hos oss kan du få all information du behöver om företaget. Vi uppdaterar sajten med nyheter och diskuterar företagets framsteg. Musks slutliga mål med företaget är att våra hjärnor ska kopplas upp till artificiell intelligens.

Neural lace - ett neuralt flor

Neuralinks idé bygger på användandet av neural lace. Det är ett neuralt flor som används som gränssnitt mellan hjärna och datorer. Neural lace är ett fint, tunt nät som kan appliceras direkt på hjärnan. De arbetar också med ett chip som är tänkt att implanteras innanför skallbenet. Detta kommer sedan att kopplas till olika sensorer i hjärnan via trådar som består av supertunna fiber. För att det ska ske krävs en operation som måste ske med oerhörd precision för att undvika blodkärl och andra känsliga delar i hjärnan.

Namnet neural lace kommer från böckernas värld. Kultförfattaren Iain M. Banks som skrev scifi-serien Kulturen var den förste att mynta begreppet.

Neuralink neuron

Kan jag investera i Neuralinks verksamhet?

Det finns idag ingen Neuralink aktie som du kan investera i men det är ingenting som är omöjligt i framtiden. Verksamheten är än så länge relativt ny och det var inte förrän 2020 som Elon Musk blev mer tydlig med vad företaget arbetar med. Vi uppdaterar kontinuerligt vår sajt med Neuralinks Youtube presentationer.

Trots Elon Musks presentation vid lanseringen är det alltså inte helt enkelt att förstå företaget. Man har också fått ett minst sagt blandat mottagande av forskare inom neuroteknik. Företagets mål är bland annat att bota en del sjukdomar och handikapp så som blindhet, förlamning och tinnitus med sina upptäckter.

Vem grundade företaget?

Neuralinks banbrytande verksamhet med ett gränssnitt som ska få nervceller att kunna kommunicera direkt med teknisk apparatur har uppmärksammats världen över. Det är Elon Musk som skapat företaget och han har beskrivit en av deras uppfinningar som ”att ha en Fitbit i hjärnan”. Elon Musk är en framgångsrik entreprenör som även står bakom företag som Tesla och SpaceX.

Neuralink är dock ett mer omtalat Elon Musk företag där folk pratar om säkerheten och etiska frågor, vilket kan göra det svårt att få ett godkännande. Att koppla samman hjärnor och datorer är ett oprövat område även om det redan idag finns implantat som kan hjälpa människor med exempelvis epilepsi.

Experiment med chip i grisar

En nyhet som det skrevs mycket om under sommaren 2020 var att företaget redan implanterat en av sina produkter i en levande gris. Det handlar om implantatet Link och under Musks presentation visade han hur det registrerade grisens hjärnaktivitet. Elon Musk har själv lagt in stora delar av de pengar som finansierar företaget och han brinner för projektet. Det finns dock fortfarande problem med den här typen av teknik, den brukar nämligen degenerera ganska fort.

Om Elon Musks försök att knyta de bästa forskarna forskarna till Neuralinks verksamhet kommer vi med all säkerhet få höra mer om deras uppfinningar inom neuroteknik.

Griskulting med neuralink chip

De senaste nyheterna om Neuralinks framsteg

Starlink i rymden
Starlink

Vad är Starlink?

Strax efter att Ryssland hade inlett sin invasion av Ukraina hördes namnet Starlink i media. Media rapporterade att internet hade slagits ut i stora delar

Läs mer »
En tecknad hjärna
Neuralink hjälpmedel vid Parkinsons

Neuralink och Parkinsons

Det har varit mycket skriverier om Neuralink den senaste tiden. Programmet är skapat av Elon Musk som också ligger bakom den välkända elbilen Tesla. Enkelt

Läs mer »

Företagets framtid

Åsikterna är skilda angående hur Neuralinks verksamhet kommer att lyckas i framtiden. Forskare har olika åsikter och säkerhetsfrågan återstår fortfarande, för att inte tala om den etiska frågan. Vi väntar med spänning på nya upptäckter och framgångar inom neuroteknik och vi kommer vara de första att uppdatera dig med nyheter om företaget.

Tekniken går fort framåt och det har forskats på den här typen av teknik i många år, frågan är om det kommer kunna användas till att få paralyserade att gå igen eller blinda att se igen som Elon Musk önskar.

Frågor och svar om Neuralink

Elon Musks hemligaste verksamhet arbetar inom neuroteknik. Man utvecklar människa-dator-gränssnitt som är tänkta att implanteras i hjärnan. Företaget grundades 2016 och de har provat att implantera sina chip i grisar. Tanken är att testa på människor härnäst.

Företaget är i dagsläget inte börsnoterat och du kan därmed inte köpa aktier i det. Det är någonting som kan komma att ändras i takt med att företaget blir mer framgångsrikt. Du kan dock investera i aktier i andra företag grundade av Elon Musk.

Elon Musk är mannen som grundade Neuralinks verksamhet och han har även grundat SpaceX och Tesla Inc. Han är en av världens rikaste människor och han är även en av grundarna till den populära e-plånboken PayPal. Elon Musk har en mycket framgångsrik karriär.

Neural lace är ett hjärn-dator-gränssnitt som implanteras i hjärnan. Det är ett mikroskopiskt nätverk av minimala elektroder som är tänkta att transplanteras in i människors hjärnor. De ska användas både för att bota sjukdomar och hjärnskador, samt att skapa mänskliga ”cyborgs”.