Hoppa till innehåll

Kommer Neuralink bota tinnitus?

Man med tinnitus
Tinnitus är ett besvärande och ihållande ljud i öronen som många vuxna och barn lider av. Anledningen är oftast att man vistats i bullriga miljöer med höga ljud eller att man fått problem på grund av hög ålder. Detta besvär kan dock drabba personer i alla åldrar och kan ibland också triggas av mediciner eller andra sjukdomar.

Det finns dock goda nyheter för de som är drabbade av besvär med tinnitus. Företaget Neuralink grundades av Elon Musk och sysslar med neuroteknik. Ett av deras intresseområden är just tinnitus och företaget hoppas kunna bota dem med besvär inom en snart framtid.

Hur kan Neuralink hjälpa med tinnitus?

Hur är då Neuralink och tinnitus sammankopplade? Företaget sysslar med neuroteknik, ett område inom forskning där neuro- och ingenjörsvetenskap överlappar varandra. Neuralink vill hjälpa den mänskliga hjärnan med modern vetenskap och exempelvis låta paralyserade människor sköta en telefon eller kommunicera via datorer.
Neuralink har sagt sig vara redo att påbörja tester på människor under 2020. Allt ska skötas av robotar och förhoppningen är att de installerade hjärnimplantaten ska fungera som stöd för folk med exempelvis tinnitus, depression, OCD eller kronisk smärta.

När bör man oroa sig för tinnitus?

Tinnitus är ett brett begrepp och där besvären kan skilja sig åt rejält. När ska man uppsöka läkare för sina besvär med tinnitus?

  • Om ljuden stör din vardag
  • Om du får svårt att sova
  • Om besvären varar under en längre tid
  • Om dina besvär blir värre

Leva med tinnitus

Det finns många som lever med tinnitus utan att göra någonting åt det. Många vittnar om att de lärt sig att leva med sitt problem medan andra pratar om ett livslångt besvär som alltid finns där och irriterar.
Med hjälp av modern teknologi kan tinnitus vara ett minne blott i framtiden. Tinnitus har mer med hjärnan att göra än med öronen, så därför tror företaget Neuralink att de kommer att kunna hjälpa en stor mängd patienter att få en drägligare vardag genom att erbjuda dem hjälp.